Prenumerera
Prenumerera
Kyrkoval - Kasselstrand - Alternativ för Sverige
Av Ziko van Dijk - shot by myself, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3158131 / © Gustav Kasselstrand / Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20693655

Kyrkoval med Kasselstrand – ”Ta tillbaka Kyrkan”

Svenska Morgonbladet har talat med Alternativ för Sveriges (AfS) partiledare, Gustav Kasselstrand, vid ett par tillfällen under denna kyrkovalrörelse. Under två tidigare intervjuer fördjupade vi oss i hur 68: a vänstern tagit över kyrkan och hur Svenska kyrkan egentligen borde vara utifrån kyrkans bekännelseskrifter. Denna gång har vi en mer sammanfattande dialog med honom där vi bland annat även diskuterar SD:s håglösa attityd inom kyrkopolitiken.

AfS vill ta plats i kyrkomötet för att ta de första stegen i en vända kyrkans liberalisering.

Alternativ för Sverige går till val på ett program som de bedömer ska kunna vända den utveckling som vi idag ser. Över en miljon människor har lämnat kyrkan vilket AfS vill återställa. AfS kampanj inför valet heter ”Ta tillbaka kyrkan”.

Flera av AfS kyrkovalskandidater har i intervjuer med oss konstaterat att vanligt folk inte längre går till kyrkan då den inte längre känns som en kristen folkkyrka, utan en sörja av hbtq – och vänsteraktivism.

Gustav talar om behovet av sammankopplingen mellan skola och konfirmation för att styra in fler barn in i den kristna gemenskapen. Han talar om att kyrkans mission och socialarbete ska riktas mot utsatta svenska grupper, däribland barnfamiljer, missbrukare och äldre.

Dessutom vill Alternativ för Sverige kraftigt sänka kyrkoavgiften genom att dra ner på alla projekt inom HBTQ, miljöaktivism och invandringslobbyn.

Islam - kyrkoval - Alternativ för Sverige

By Antonio Melina/Agência Brasil – Agência Brasil by Antonio Melina/Agência Brasil. 01.Dec.2003 as 11605.jpg, from where it was downloaded, cropped, and resized by Hajor., CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=171458

Folkkyrkan ska, enligt Kasselstrand, återställas genom att människor åter får känna att kyrkan engagera sig för just dem i Sverige utifrån kyrkans bekännelseskrifter. Kyrkan behöver också aktivt hantera den islamisering som kommer underminera svensk kristendom, menar Kasselstrand, för att vara en skyddande kraft för den svenska traditionen.  ”Då återfår kyrkan respekt hos den vanliga svensken”, bedömer han.

”Oavsett om man är sekulär eller inte är kyrkan en viktig tradition för oss”, marker Gustav och hänvisar till den långa kristna historia som präglat vårt land via traditioner, seder och bruk.

 

Denna gång talar vi mer om vad som kommer hända om de tar plats i kyrkomötet med AfS partiledare.

”Realistiskt sätt kommer vi inte ha någon reell makt i kyrkan i den parlamentariska processen, men vi får en röst…vilket innebär en plattform att opinionsbilda ifrån. Vi kan ta debatten inifrån och granska det kyrkan ägnar sig åt, ställa frågor till andra kyrkopolitiker och frågor till ärkebiskopen i debatterna”, konstaterar han.

Gustav har redan skaffat sig en grundläggande insikt kring vart han har de andra partierna i kyrkomötet.

”De värsta fienderna är Socialdemokraterna och Centerpartiet, två stora grupper. De som motverkar den traditionella kyrkan. Dom är i stort sett varit rörande överens”. Sen nämner han att det finns många små grupper i kyrkomötet som passivt eller aktivt stödjer denna dåliga politik.

Gustav ser kyrkovalet 2021 som början på en lång resa till att ”ta tillbaka kyrkan”. Han poängterar att det tog lång tid att förstöra kyrkan och det kommer därmed ta lång tid att hitta tillbaka till sina rötter.

Han bedömer att det finns andra ”röster i kyrkomötet” som också ser problemet. ”Vi kommer vara den klart radikalaste och konservativa kraften”. Han bedömer att SD:s kyrkopolitik är väldigt ”försiktig”. Aron Emilsson är SD:s gruppledare i kyrkomötet och sitter i kyrkan regering, dvs kyrkostyrelsen, men har inte gjort något väsen utav sig. SD är inne i kyrkan högsta etablissemang och har inte åstadkommit någonting, förklarar Gustav. Därpå ser han det som ytterst problematisk att SD kvoterat in personer men islamklingande namn på sina listor. Han förklarar att SD har satt i system att kvotera in minoriteter för att bli mer accepterade. Där via trycker de bort etniska svenskar, menar Kasselstrand. ”Det bottnar i att SD är ett väldigt nervöst parti. En stor del av svenskarna är emot islamiseringen. Men med bara tomma ord utan konkret handling kommer ingenting att hända”.

Tydligen ska Mattias Karlsson ha sagt något i stilen med att, ”Striden om homoäktenskap är död och begraven för länge sedan”, berättar Gustav för oss.

Återställs inte heteronormen och det traditionella äktenskapet, enligt AfS partiledare, är det väldigt svårt att få ett stabilt och högt inhemskt barnafödande som räcker till socialreproduktion av svensk kultur och kristendom, konstaterar Gustav. Detta gör att AfS är det enda partiet som talar om nationalkonservatism och verkligen har skarpa förslag kring att skydda nationen via ”tradition, nation och familj”, säger han avslutningsvis innan vi tackar honom för våra intervjuer.

Kyrkovalet hålls den 19 september 2021 där AfS kandiderar till både kyrkomöte samt till flera svenska stift.