Prenumerera
Prenumerera

USA har lämnat Afghanistan – omdömena är omfattande och varierande

USA bekräftade officiellt under måndagen att deras sista flygplan har lämnat Kabuls flygplats. Under dagen rapporterade flera västmedier att Talibaner nu tagit kontroll över flygplatsområdet.

Pentagon bekräfta att det sista amerikanska soldaterna lämnade vid midnatt, lokal tid, mellan den 30 och 31 augusti. Därmed har 20 års ockupation kommit till sitt slut.

Kriget är det längst i USA:s historia och har varat i 20 år. Nära på 2 500 amerikanska soldater har dödats i konflikten och uppemot 20 000 skadats, vissa mer allvarligt än andra, erkände den amerikanska generalen, Kenneth Franklin McKenzie, på en presskonferens under måndagen, rapporterar CNN.

De politiska konflikterna efter talibanernas maktövertagande är många. IS genomförde dödliga bombdåd på Kabuls flygplats under evakueringen. Enligt Talibanerna var det USA:s fel att så många människor var samlade där samtidigt medan andra aktörer påstår att talibanerna samverkar med IS för att skrämma i väg västmakterna.

USA:s president Joe Biden slog visserligen tillbaka genom att döda IS-toppar via ett drönaranfall som vedergällning för attacken på flygplatsen tidigare i veckan. Bombattacken tog flera amerikanska soldater. Men enligt Russia Today dog flera barn i det amerikanska anfallet som inte helt lyckats slå mot enbart IS. FN organet UNICEF påstår att 7 barn dog i USA:s anfall.