Prenumerera
Prenumerera
Samkönade - äktenskap - nyheter - politik
Av Guy of taipei - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22302334

Riksdagsledamot ifrån S: Tvinga alla präster att viga samkönade

Heléne Björklund (S) är riksdagsledamot och skriver inför kyrkovalet i tidningen Sydöstran. Hon menar, i sin insändare, att präster som inte har som avsikt att viga samkönade har en ”förlegad och rutten syn”. Hon vänder sig även emot präster som motsätter sig kvinnliga präster utifrån ett teologiskt perspektiv.

Artikeln är undertecknat i egenskap av ordförande för ”Socialdemokraterna i Blekinge”. Hon kommer inte själv kandidera till höstens kyrkoval men motsätter sig dagens regelverk som gör det möjlig för enskilda präster att avstå ifrån att viga samkönade par.

”Det finns präster som inte vill viga hbtq-personer eller arbeta med kvinnliga kollegor. Vi socialdemokrater anser att detta är en förlegad och rutten syn som inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt samhälle”, skriver Heléne Björklund.

Sedan 1993 får inte präster motsätta sig kvinnliga prästkollegor. Men de får fortande som enskilda motsätta sig att viga samkönade par. Efter att bland annat Borgerligt alternativ gett vika för liberal påtryckning finns det snart en majoritet i kyrkomötet för att tvinga samtliga präster att viga samkönade, om inte konservativare krafter som Alternativ för Sverige, Frimodig Kyrka eller Sverigedemokraterna vinner mark i årets kyrkoval.