4 C
Stockholm
lördag, oktober 23, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

Bromma flygplats kan läggas ner 2025 – oro bland företagare på Gotland

Bromma flygplats kan läggas ner redan 2025, enligt en ny utredning. Utredaren Magnus Persson, tillika Trafikverkets ordförande, bedömer att flygplatsen kan läggas ner 2025–2027 om regeringen tar erforderliga beslut. Utredningen har överlämnats till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Regeringen bör gå till riksdagen med en skrivelse för att informera om sin avsikt och sina skäl till nedläggning, säger Magnus Persson, rapporterar SVT.

Utifrån den senaste tidens resonemang är regeringens intention att lägga ner Bromma flygplats. De argumenterar för att Arlanda han uppbära samma kapacitet medan deras stödparti Miljöpartiet med glädje försvårar för svensk flygtrafik.

En majoritet av i riksdagen är dock emot. L, KD och M gjorde gemensam sak i trafikutskottet 29 april när de beslutade om, till regeringen, ett negativt tillkännagivande. Det är högst troligt att även SD och C ställer sig bakom denna nedläggningskritiska linje i riksdagens kammare vid ett skarpt läge.

Ett av de stora argumenten som utredaren lägger bakom sitt nedläggningsargument är att trafikintensiteten på Bromma ligger långt under 2019 års nivåer. Nedläggningskritiker anser emellertid inte att man kan jämföra trafikintensitet mellan högkonjunkturår mot år under en tung ekonomisk kris.

Men på Gotland höjs nu röster om att flygplatsavvecklingen kan skada öns näringsliv och infrastruktur. Han förklarar att många är oroliga.

– Det här är vår motsvarighet till E4:an, säger Arild Kleven om flygförbindelsen, SvD. Arild Kleven är själv företagare och ordförande för Företagarna på Gotland.

Han bedömer att nedläggningen av Bromma flygplats kommer göra det svårare att bo och verkar som företagare på Gotland. Kleven anser att landsbygden på Gotland ska få leva och då behövs denna flyginfrastruktur.

 

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt