Prenumerera
Prenumerera
Av Ben Shread / Cabinet Office, OGL 3, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83764351

Boris Johnson: Erkänn talibanregeringen i utbyte mot terroristbekämpning och flyktingkontroll

EU – topparna ha få svar kring hur de ska ställa sig till den nya maktordningen i Afghanistan.

Under dagen träffas de 27 EU-ländernas inrikesministrar i Bryssel för att diskutera flyktingsituationen. Många länder vill att EU ska göra allt i sin makt för att hålla afghanska flyktingar borta ifrån Europa. Få vill se en upprepning av 2015 när över 1 miljon afghaner vällde in över kontinenten.

Förslag på att soldater och poliser ska ställas vid unionens yttra gräns ligger exempelvis på bordet, enligt SvD. Europas ledare vill varken få hit stora migrantströmmar eller terrorister av allt att döma ifrån diskussionerna som pågår, vilket flera medier rapporterar ifrån.

De flesta EU ledarna verkar vara överens som att samtal ska föras med talibanerna för att möjliggöra fortsatt evakuering av EU -medborgare.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson föreslog inför ett G7-möte i Doha på måndagen att man bör erkänna talibanregeringen i Kabul, i utbyte mot hjälp med att hålla islamisk terrorism borta och att de inte skapar ett kaos som leder till migrantströmmar.