Prenumerera
Prenumerera
CC BY-SA 4.0 Frankie Fouganthin

Magdalena Andersson uttalar sig som om hon vore efterträdare

Under gårdagen skrev Magdalena Andersson ett Facebookinlägg som avviker ifrån hennes roll som finansminister och därmed hennes tidigare politiska uttalanden.

Hon kommenterar gängbrottsligheten på ett övergripande vis och hänvisar till regeringen arbetet inom detta område de senaste åren.

”Regeringen har under många år förstärkt brottsbekämpningen med fler poliser, fler åklagare, fler tulltjänstemän, utökade myndighetsbefogenheter, mer effektiva verktyg och högre straff. Nu är vi mer än halvvägs till målet 10 000 fler polisanställda. Arbetet ger också resultat: Fler kriminella ledare sitter frihetsberövade och många har dömts till långa fängelsestraff. Men så länge skjutningarna fortsätter ska vi också göra mer”, skriver Andersson.

Hon recenserar dessutom Justitieminister Morgan Johanssons och inrikesminister Mikael Dambergs insatser kring detta och väver samman dem till en regeringslinje mot kriminalitet. Anderssons uttalande indikerar på att hon allt mer iklär sig rollen som partiledare, vilket tyder på att hon har som ambition att tacka ja till den roll om hon samlar stöd för kandidatur.

”Låt det inte råda något tvivel. Vi ska fortsätta göra det som krävs för att knäcka gängen. Det kommer att kräva uthållighet och målmedvetenhet men vårt samhälle är starkare än de kriminella gängen. Det märker de redan och de kommer märka det mer och mer.”, skriver hon avslutningsvis i inlägget.

Enligt Expressen vinner Magdalena Andersson allt mer stöd i tunga S-distrikt, såsom Skåne och Stockholm. Dessutom menar Expressen att LO nu allt med vant sig vid tanken att ha henne som partiledare, även om vissa tyckt att hon varit snål som finansminister. Hennes beteende under coroankrisen har emellertid lyft henne i deras ögon.

Det blir allt mer troligt att hon efterträder Stefan Löfven.