Prenumerera
Prenumerera

Rykten om IS-krigare bland de som evakueras från Afghanistan

Avakueringsglyg till västvärlden har slutat gå ifrån Kabuls flygplats. Enligt flera medieuppgifter ska IS-medlemmar smugits in bland de utresande afghanerna, enligt amerikansk och fransk underrättelsetjänst.

CBS rapporterar att en före detta tolk berättat att talibanerna öppet talar om planerade IS-attacker. Enligt CNN tar den amerikanska militära fram alternativa vägar in på flygplatsen.

– Det finns en stor sannolikhet att IS försöker utföra en attack mot flygplatsen, säger en talesperson för militären till nyhetskanalen.

Till Reuters säger vissa Afghaner att talibanerna försöker upprätta ordning runtom flygplatsen så att inga fler kläms till döds i den kaosartade atmosfären som uppkommit denna vecka. Men andra bedömare ser detta som en skenmanöver ifrån deras håll för att smussla in IS-krigare på evakueringsflyplanen.