Prenumerera
Prenumerera

Löfven avgår som partiledare och statsminister – Magdalena Andersson trolig efterträdare

Stefan Löfven meddelande idag att han avgår som partiledare för socialdemokraterna men även som statsminister innan nästa val. Enligt honom är det ”bättre för partiet” att han nu lämnar i god tid före valet för att ge efterträdare ” bästa möjliga förutsättningar”.

En extra partistämma kommer hållas i november i Göteborg och då kommer en ny partiledare väljas. Enligt flera bedömare är det Sveriges finansminister. Magdalena Andersson, som är favorit till posten som partiledare nu då den snart blir vakant. I en förtroendemätning denna vår, av SVT/Novus, för alla regeringens ministrar hamnade Andersson till och med jämsides Löfven i förtroende hos väljarna.

Det har länge bubblat internkritik kring att Löfven gjort en alldeles för kraftig högersväng för att gå Centerpartiet till mötes. Denna avgång är på sätt och vis ett sätt att möta den kritiken. Problemet med Magdalena Andersson är att hon tillhör partiets högerfalang. Skulle hon inte bli aktuell som partiledare finns det en rad tänkbara kandidater, däribland Mikael Damberg, Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi.

Statsvetaren Jenny Madestam tror starkt på Andersson som kandidat då socialdemokratins feministiska hållning behöver lyfta fram en kvinlig partiledare som har en god chans att bli statsminister.

Enligt Mats Knutsson i kvällens Nyhetssändning i SVT, har inte Löfven majoritet för sin budget i riksdagen inför denna höst. Därmed uppkommer en allvarlig situation som han lämnar över till sin efterträdare.