Prenumerera
Prenumerera
Av Skogsfrun - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61439060

Miljölagstiftning kan stoppa nystartad gruvdrift i norrland

Kaunis Irons AB bryter järn i Pajala. Företaget är del av den återfödda gruv – och metallindustrin som alltmer uppmärksammas av politier och media det senaste året. Det finns stort hopp att detta ska lyfta den svenska arbetsmarknaden till den grad att Socialdemokraterna diskuterat diverse flyttbidrag för att möjliggöra allokering av arbetskraft till norra Sverige där denna nystart tar vid.

Men 3 svenska myndigheter vill nu stopp företagets malmbrytning i Pajala. De anser att miljökonsekvenserna är för otydliga i företagets rapport. Företaget har emellertid gjort en utredningsrapport på 8 000 sidor, som kostat över 50 miljoner kronor. ”Det går inte att förstå”, säger vd:n Klas Dagertun till TN.

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Norrbotten uppmanar mark- och miljödomstolen att sätta stopp för Kaunis Irons ansökan om fortsatt gruvdrift.

Järngruvan som det bråkas om ligger i Kaunisvaara, i norrbottniska Pajala, där gruvdrift förekommit sedan stormaktstiden. Området har fått en nystart i och med gruvdriften som Kaunis påbörjade 2018.  Företaget köpte Northlands konkursbo, ett företag verksamt vid den gruvan, och då ingick ett gammalt verksamhetstillstånd som nu måste förlängas.

Nu hotas denna satsning av svenska myndigheter som lutar sig på landets miljölagstiftning.