Prenumerera
Prenumerera
Vänsterpartiet kräver inflytande 2022
© Riksdagen

Bara vänsterpartiet öppnar för afghansk invandring

Den 16 juli utfärdade migrationsverket ett stop för utvisning till Afghanistan med hänvisning till det skärpta säkerhetsläget i landet. I Sverige finns ca 7 000 afghaner med utvisningsbeslut eller avvisningsbeslut enligt Svenska Dagbladet.

Läget har enligt vissa debattörer förvärrats i Afghanistan men i riksdagen finns det bara ett parti som vill erbjuda afghanerna skydd, och det är Vänsterpartiet. Miljöpartiet säger inte direkt nej men Per Bolund ger ett avvaktande och diffust svar till Expressen.

– Det är uppenbart att de riskerar drabbas av urskillningslöst våld. Vi förväntar att Migrationsverket snarast ändrar sin bedömning så att alla afghaner – oavsett tidigare beslut – får det skydd de har rätt till. Om inte behöver regering och riksdag agera genom en amnesti eller andra ändringar i utlänningslagen, säger partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen (V).