Prenumerera
Prenumerera
Av Nevs, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32208481

Elbilar: Svårt med lönsamhet – neddragningar i Trollhättan

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan tvingas nu till kraftiga nedskärningar. 300 av de 650 anställda blir nu varslade om uppsägning, enligt Göteborgs-Posten. Den kinesiska ägare Evergrande Groupe har drabbats av ekonomiska problem. Men orsaken till nedskärningen hittar vi även inom elbilssektorn.

Kostnaderna som uppkommer när ”vanliga” elbilar ska produceras är helt enkelt för hög, säger förtegets pressansvarige Jonas Hernqvist.

– Ambitionen om att vara ett ”komplett” bilföretag är för svår att upprätthålla. I stället har vi efter dialog med ledning och ägare valt en annan väg där vi satsar på framtidens mobilitet och självkörande fordon. Det är där vi ser efterfrågan i dag, säger Jonas Hernqvist till GP.

Nevs kan kort och gott inte tillverka elbilar till priser rimliga nog för den breda allmänheten och ser således ingen lönsamhet i den verksamhetsgrenen, därav neddragningarna. De kommer från och med nu satsa på mer exklusiva och avancerade elbilsvarianter.
Planer kring elbilstillverkning har justerats och senarelagts hos flera andra aktörer på marknaden, däribland Audi, BMW och Mercedes. Kortslutningsrisker har bland annat uppdagats hos batterierna vilka då måste bytas ut i för stor utsträckning för att vara lönsamma, skriver Teknikens Värld.

Hos Opel har bland annat batterierna börjat överhettas och ryka enlig.

Lejonparten av Nevs tillgångar förvärvades ifrån Saab automobiles konkursbo 2012.