Prenumerera
Prenumerera
© SVT

Regeringen vägrar öppna upp Sverige – vill förlänga pandemilagen till 2022

Under eftermiddagen höll regeringen en presskonferens där de sa att de inte kommer fortsatta öppna upp Sverige på direkten på grund av ökad smittspridning. Detta trots att dödstalet varit väldigt låga.

– Vi ser att antal fall nu ökar, det absolut viktigaste för att begränsa smittspridningen är att alla vaccinerar sig. Det går bra med vaccinationerna men vi måste se till att fler vaccinerar sig, sa Stefan Löfven på pressträffen.

Han vill därmed förlänga den tillfälliga pandemilagen framtill den sista januari 2022 för att regeringen ska kunna ha befogenheter att utan riskdagens godkännanden införa nya restriktioner.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlsson, närvarade också vid presskonferensen och konstaterade att vaccinationerna går bra men att det finns människor i samtliga åldersegment som än inte vaccinerats. Därmed oroar de sig för clusterutbrott.

Socialminister Lena Hallengren var också närvarande under presskonferensen och bedömer inte att fler restriktioner är aktuella i nuläget. Hon poängterar dessutom att de inte pausar lättnaderna i restriktionerna men inväntar ett litet tag till innan de ger ytterligare besked.