Prenumerera
Prenumerera
Liberalerna - Kristdemokraterna - under - riksdagsspärren
By http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16034848 / By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73613911

Demoskop: M ökar mest medan L och KD tappar

Vänsterpartiet klättrar upp till en fjärdeplats bland partierna och går således om Centerpartiet. Moderaternas väljarskara ökar mest. Moderaterna ökar med 1,5 procent medan Sverigedemokraterna ökar med 0,6 procent i denna demoskopmätning.

Krisläget för liberalerna är fortsatt påtagligt då de hamnar på 2,3 procent i undersökningen vilket är en statistiskt säkerställd nergång på 1,2 procent. Sabunis val att stödja en borgerlig regering verkar inte ge stödröster.

– Det är framför allt omvärldshändelser som påverkat väljarna. Partiledarna har inte varit särskilt synliga under sommarmånaderna. Fokus på brottslighet ger ofta ökat stöd för M och SD, vilka båda går framåt, säger Anders Lindholm, senior advisor vid Demoskop.

KD tappar 0,7 procent och hamnar på 5,4.

De närmar således 4 procent spärren vilken KD exempelvis låg under i Skops senaste mätning. Två partiet kommer då kämpa om samma stödröster vilket minimerar liberalernas chans att komma över spärren.

Vänsterpartiet: 10,2 (+0,8 %)

Socialdemokraterna: 24,6 (-0,6%)

Miljöpartiet: 3,5 (0,0)

Kristdemokraterna: 5,4 (-0,7%)

Centern: 10,1 (-0,3%)

Liberalerna: 2,3 (-1,2%)

Moderaterna: 23,2 (+1,5%)

Sverigedemokraterna: 19,9 (+0,6%)