Prenumerera
Prenumerera
Cementa - näringslivet
Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18194799

Cementas förlängda tillstånd – Svenskt näringsliv: Löser inte problemet

Igår skrev Svenska Morgonbadet att Cementa AB skulle få 8 månader förlängning på sitt nuvarande brytningstillstånd. Men näringslivet ser fortfarande stort orosmoln efter dena tidsperiod. SVT Nyheter skildrar hur flera företag i Dalarna kommer drabbas och till och med gå under.

Får Cementa inte fortsätta bryta kalk på Gotland drabbas flera företag i Dalarna hårt, skriver SVT Nyheter. Blixbo betong i Karlsbyheden utan för Falun är beroende av de mängder som Cementa kan leverera och kommer inte kunna köpa hem tillräckligt mycket på tillräcklig smidig vis ifrån utlandet för att verksamheten ska kunna gå runt.

– Visst måste även cementbranschen hjälpa till att minska koldioxidutsläppen, men så länge det inte finns någon annan produkt som ersätter cement så har vi ju faktiskt inga alternativ, säger Peder Flygt, ägare för Blixbo betong till SVT.

Svensk Näringslivs VD, civilekonom Jan-Olof Jacke, säger till TT att det inte går att ställa om svensk cementindustri på 8 månader. Efter denna period kommer branschen hamna i en kris som drabbar ekonomin och arbetsmarknaden, menar han.

– Nu får vi se vad som händer med den juridiska processen. Om Cementa inte kan få nytt tillstånd så står vi inför en svår omställningsprocess. Och man ska komma ihåg att det blir inte mindre utsläpp om brytningen sker någon annanstans i världen, säger han därpå.