Prenumerera
Prenumerera
© Kustbevakningen

Kustbevakningen har resursbrist enligt generaldirektören

Staten har lagt extra arbetsuppgifter på kustbevakningen. Båda facket och generaldirektören, juristen Therese Mattsson, flaggar för att ett resurstillskott behövs för att kunna fullgöra myndighetens uppdrag, rapporterar Göteborgsposten.

– Vi jobbar fjorton timmar om dygnet och har jour i tio. På sommarhalvåret blir det mycket kvällar med nykterhets- och fartkontroller, säger en anställd till Göteborgsposten.

Kustbevakningen har 800 anställda vara 550 är operativa kustbevakare. De gör gränskontroller på fartyg, tullkontroller och räddningsuppdrag och allmän sjöpatrullering.

Den 12 juli varnade generaldirektör för resursbrist.

– Det är ansträngt, vi räcker inte till i dag. Vi behöver mer personal för att säkerställa att vi finns ute på sjön där vi ska vara, säger Mattson.

Under 2020 kunder kustbevakningen största farkost genomföra 87 procent av sina planerade uppdrag.

I storstäder, såsom Göteborg, lånas ofta personal ut för att hantera uppdrag i mindre orter, vilket gör att situationen i Göteborg är väldigt ansträngd. De har 67 anställda i dagsläget.  Enligt Generaldirektören har det ekonomiska läget varit hårt under en längre tid nu och blir allt tuffare.