Prenumerera
Prenumerera
Nato - Afghanistan
By MORS - http://www.slovenskavojska.si/oborozitev-in-oprema/bojna-vozila/lkov-4x4-hummer/, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18449066

Nato drar sig tillbaka ifrån Afghanistan och hänvisar till samtal med Talibanerna som enda lösning

Nato drar tillbaka sina trupper ifrån Afghanistan och markerar att det beslutet står fast, trots att talibanerna vinner terräng. På kort tid har talibaner intagit flera stora städer i norra Afghanistan varav flera provinshuvudstäder, rapporterar SVT.

Idag tog talibanerna Aibak, vilket gör att de nu kontrollerar 6 provinshuvudstäder.

– Grymheterna ökar för varje dag som går, sade Unicefs landsrepresentant Hervé Ludovic De Lys i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Nato ser inga militära lösningar på denna konflikt och hänvisar till fredssamtal mellan Afghanistan och Talibanerna som enda lösning.

En del västregeringar samt den svaga regeringen i Afghanistan anklagar Pakistan för att ha hjälpt talibanerna de senaste två decennierna. Pakistan slår dock tillbaka och menar att det är den svaga afghanska regeringen och dess odugliga och viljelösa armé som är orsaken till att Talibanerna återigen vunnit mark, rapporterar Reuters.

– Bristen på kampvilja, den kapitulation vi ser i Afghanistan, kan vi hållas ansvariga för det? Nej, det vi kan inte, sa Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi på en presskonferens, och sade därpå enligt Reuters att Pakistan vill se en fredlig politisk lösning på konflikten i Afghanistan.