Prenumerera
Prenumerera
Moderatenra - vill ha hit - Afghaner
© Riksdagen

Moderaterna vill ge asyl åt Afghaner

Moderaterna vill att regeringen agerar för att möjliggöra asyl i Sverige för de afghanska tolkar som arbetade åt Sveriges försvarsmakt, rapporterar Expressen. 

– Vi sträcker ut en hand, säger partiets migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenegaard, till Expressen och fortsätter med att säga att de vill hitta en lösning.

Moderaterna hotar med att lägga fram ett så åkallat utskottsinitiativ för att tvinga fram ett agerande. Men regeringen, via försvarsminister Peter Hultqvist, markerar att han sagt till Ekot att regeringen inte få kliva in då det hade inneburit ministerstyre.

Moderaterna anser att de tolkar som arbetat åt Försvarsmaktens liv är i fara i den krigszon som växer fram i Afghanistan. Risken är emellertid att stora segment i det afghanska samhället utsätts för risk i ett framväxande talibanstyre och den stora frågan är om Moderaterna vill möjliggöra asyl för alla dessa, vilket kan leda till en ny flyktingkris.

Sveriges justitie – och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar Moderaternas krav under måndagskvällen. Han säger att det är orimligt att alla som jobbat åt Sverige ska få hjälp om det händer någonting i deras länder.

”Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer”, skriver ministern till SVT Nyheter.