Prenumerera
Prenumerera
barn - transportera vapen - åt kriminella
Av Pibwl - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=336588

Allt fler barn hanterar vapen åt kriminella gäng

Den senaste tidens skjutningar lyter fram debatten kring ungdomsbrottsligheten. Polisen i Stockholm varnar nu för att allt fler barn under 15 års ålder utnyttjas för att transportera vapen åt kriminella element. Stockholm sticker ut extra i den data som polisen tagit fram genom att den krypterade tjänsten encrochat hackats. Problemet bedöms dock finnas i hela landet.

– Det här är illa och jag är faktiskt ganska bekymrad över vår framtid, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i norra Stockholm till SVT.

– Vi ser att det finns alldeles för många barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer. Men vi ska också ha klart för oss att de äldre kriminella är ofta också barn i 16–17 årsåldern, säger Bohman.

SVT förklara att få vapenbrott inrapporterar där yngre är inblanda, vilket kan innebär att polisen inte kommer åt denna brottslighet.

I Stockholm har visserligen en del barn under 15 anmälts för innehav av pistoler och även kulsprutepistoler. Dessa anmälningar har ökat kraftigt de senaste 6 månaderna. Småbarnsföräldrar som takat med SVT och polismyndigheten känner alltmer oro inför situationen som allt tydligare växer fram.

Christoffer Bohman kommer att prioritera identifieringen av yngre i gängrelaterade miljöer denna höst.

Enligt Sveriges Radio presenterade polisen en rapport som berörde de unga som springer gängens ärenden redna 2019. Detta är således inget nytt fenomen.