Prenumerera
Prenumerera
sjukvård - nyhet - aktuellt - långa köer
Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21916673

Hjärtinfarktpatienter dör på Södersjukhusets akutmottagning – för långa väntetider

Södersjukhuset i Stockholm är Nordens största akutmottagning och många förväntar sig god service. Vänteköerna har emellertid varit uppemot ett dygn på södersjukhusets akutmottagning i Stockholm denna sommar. Personalen larmar nu om en situation som inte är hållbar.

– Vi har haft dödsfall på akuten som vi tror kan bero på de långa väntetiderna, säger ST-läkaren Johan Stormdal Starck till Aftonbladet.

Patientströmmarna har visserligen inte varit intensivare än vanligt, menar personalen. Men däremot har ett 30-tal sjuksköterskor sagt upp sig på grund av dåliga arbetsvillkor. Därmed har arbetsbelastningen blivit så pass stor att patienter med bland annat frakturer och hjärtproblem fått vänta på vård i upp emot ett dygn då ingen hunnit ställa diagnos, rapporterar Aftonbladet.

Arbetsuppgifter tar dessutom mer tid för att en allt för stor del av personalen är oerfarna, konstatera Johan Stormdal Starck dessutom. Han bedömer att många patienter som skulle behöva ett snabbt omhändertagande inte får det vilket kan ha resulterat i flera dödsfall.