Prenumerera
Prenumerera
Securitas - regeringskansliet
Av I99pema - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40375249

Allt fler privata vaktbolag patrullerar bostadsområden

Enligt SVT lägger svenskar ner alltmer resurser på den egna säkerheten. Vaktbolag anlitas i större utsträckning för att patruller bostadsrättsföreningar och villaområden av olika slag. Siffror ifrån föreningen Säkerhetsbranschen från åren 2012–2019 indikerar på att svenskar spenderar mer privata pengar på sin säkerhet, däribland genom inköpta hemlarm.

Utvecklingen bedöms emellertid som problematisk ifrån somliga experter. Men boende i Täby i Norra Stockholm är nöjda med det privat vaktbolag som hyrdes in för att minska antalet inbrott som hade eskalerat för ett par år sedan..

– Det ger en känsla av trygghet i alla fall, att det patrulleras och att det finns dekaler. Alltid skrämmer det bort någon, säger Nordberg som bor i Täby till SVT.

Men Stiftelsen Tryggare Sverige menar att det är ett problem att Sverige saknas den polisnärvaro som gör att människor känner sig trygga. Han ser det dock som ett problem att våldsmonopolet lämnar staten.

– Det har skett en privatisering av våldsmonopolet i någon mening där vi ser en överglidning från den statliga polisen till olika privata aktörer.