Prenumerera
Prenumerera
© Screenshot SVT

Novus: Toppnotering för Vänsterpartiet – Liberalerna långt under spärren

Vänsterpartiet får en toppnotering i Novus senaste opinionsmätning som SVT publicerade under morgonen. Partiet hamnar på 13,3 procent av väljarstödet.
Socialdemokratin har tappat som ett resultat av Vänsterpartiets uppgång enligt undersökningens siffror.

Kristdemokraterna går det fortfarande tungt för och hamnar strax över 4-procentspärren på 4,5 procent.

Sverigedemokraten ökar i väljarstöd och går om Moderaterna i undersökningen och blir återigen landet näst största parti i och med att Moderaterna även tappar något. Men dessa förändringar är inte statistiskt säkerställda.

Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren. Liberalernas notering ligger på 2,2 procent vilket är bland de sämsta opinionsresultat som partiet någonsin fått.
Det rödgröna blocket får 49,8 procent av väljarstödet medan den borgerliga konstellationen hamnar på 49,3 procent om Miljöpartiet och Liberals procent räknas in.
Utgår vi från att dessa två partier faller bort hamnar det rödgröna blocket på 46 procent medan borgerligheten hamnar på 47,1.

Det är dock mycket mer troligt att Miljöpartiet klarar spärren vid nästa riksdagsval med hjälp av stödröster ifrån ett block där de har en tydlig regeringsroll än att Liberalerna klarar sig kvar i riksdagen. L har hamnat lång under spärren en längre tid medan de har en väljarkår vilka är skeptiska mot det SD samarbete som skulle behövas för att få till en borgerlig regering.

Västerpartiet 13,3 procent
Socialdemokraterna 23,8 procent
Miljöpartiet 3,8 procent
Centerparti 8,9 procent
Liberalerna 2,2 procent
Moderaterna 21 procent
Kristdemokraterna 4,5 procent
Sverigedemokraterna 21,6 procent