Prenumerera
Prenumerera
marknadshyror

Vänstern kräver nu att få budgetförhandla för att ge Lövfen sitt stöd – ” Dörrmattor finns på Ikea”

Vänsterpartiet sade här om dagen att de var beredda att nu släppa fram Stefan Löfven som statsminister efter att frågan om fri hyressättning tagits ifrån bordet.

Efter att moderatledare Ulf Kristersson misslyckats med sitt sonderingsförsök har sonderingsuppdraget överlämnats till Stefan Löfven av riksdagens talman, Andreas Norlén.

Tidigare under veckan krävde inte Vänsterpartiet budgetinflytande för att släppa fram Löfven som statsminister. Men i morse sade partiledare Nooshi Dagostar i en intervju i TV4 morgonsoffa, att budgetinflytande var ett måste för att de ska kunna backa upp en Löfen regering.

”Vi kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, eftersom marknadshyrorna är borta. Om regeringen i höst behöver oss för att få igenom sin budget, så samarbetar vi gärna. Men vi kommer inte att rösta på en budget som vi inte haft inflytande över. Dörrmattor finns på IKEA, inte i riksdagen.” skriver Vänsterpartiet på sin facebook för en dryg halvtimme sedan.

Centerpartiet har kategoriskt vägrat inleda budgetsamtal med vänstern men bägge partiernas röster behövs för att få igenom en budget som regeringen Löfven lägger.

Stefan Löfven har emellertid bekräftat att han är beredd att återinta statsministerposten utan att ha budgetfrågan löst i förväg.

Vänsterpartiet, Centerpartier, Miljöpartiet, och Socialdemokraterna har sammantaget 175 mandatet i riksdagen och kommer troligtvis få igenom Löfven som statsminister. Han har dock meddelat att han avgår om höstens budget faller i riksdagen.