Prenumerera
Prenumerera

Munskyddskulturen nyttjas av bedragare som lurar äldre

För några år sedan sågs det som olämpligt att bära mask vid demonstrationer för att det skulle försvåra polisens identifikationsmöjligheter vid brott. Det har nu visat sig att munskyddskulturen skapar liknande problem i största allmänhet och många kriminella tar gärna på sig väldigt täckande munskydd för att försvåra eventuella brottsutredningar.

Många äldre har drabbats av stölder och bedrägeri av personer som bär munskydd den senaste tiden enligt SVT. Över 700 anmälningar av denna typ har inkommit till polisen gällande ett totalvärde på över 25 miljoner kronor.

– Vi tror dessutom att det finns ett stort mörkertal, många som inte polisanmäler att de blivit lurade, säger Thomas Johansson, från Polisen Syd.

– Det är ju ingen som just nu tycker att det är märkligt att någon bär ansiktsmask på stan. Men samtidigt innebär masken att blir det svårt att identifiera en bedragare, både för den som utsätts och för polisen fortsätter han.

Bilder på när någon plockar ut pengar ifrån en bankomat med ett stulet eller tillurat bankkort blir svåra att använda vid rättegång när det ses som helt naturlig att bedriva dagliga ärenden med munskydd.