Prenumerera
Prenumerera

Midsommarkrisen 1941 – Socialdemokratin och Bondeförbudet släppte fram tysk division på svensk järnväg – Lööf och Löfven har glömt

Sommaren 1941 styrdes Sverige av en koalitionsregering ledd av Socialdemokraternas Per-Albin Hansson. Sveriges alliansfrihet var då en dygd som den socialdemokratiska rörelsen framhöll. Andra länder i Europa som försökte upprätthålla en liknande linje var exempelvis Spanien, Schweiz, Portugal och Vatikanen. Per-Albin Hansson hade poängterat denna alliansfrihets absoluta relevans än mer sedan den tyska invasionen av Polen 1939.

Alla partier i den dåvarande riksdagen ingick i denna koalitionsregering förutom kommunisterna. En del kommunistsympatisörer placerades till och med på internaliseringsläger i Sverige av det socialistledda styret under andra världskriget.

Under sommaren 1941 var Norge ockuperat av Tyskland, trots norrmännens tappra försök att försvara sig vid bland annat det berömda slaget i Narvik samt sänkningen av tyska skeppet Blücher med kanon från Oscarsborgs fästning i Drobaksundet, Oslofjorden. Finland och Tyskland gjorde därpå gemensam sak mot ett Ryssland vars ”Molotov von Ribbentrop pakt” (icke angrepps pakt mellan Tyskland och Ryssland) inte längre gällde.  Tyskland och Finland vill därpå att tredje rikets Wehrmachts, 163:e infanteridivision, skulle få tillgång till svensk järnväg för att transportera dessa infanterister ifrån Norge till Finland. Den S-ledda Hansson regeringen gav vika för kraven. Transporten genomfördes midsommarveckan det året, 1941, för exakt 80 år sedan.

Midsommaren 1941, 22 juni och 25 juni, utgjorde inledningen på operations Barbarossa, vilket var det anfallskrig som nazityskland initierade mot sovjetunionen. Divisionen som tilläts bruka det svenska stambanenätet var del av Tysklands offensiv på östfronten. Dåvarande ledaren för bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet), K G Westman var positivt till Sveriges anpassning till nazitysklands förväntningar. Densamme var statsråd i samlingsregeringen.

80 år senare använder Stefan Löfven och Annie Lööf nazist – och rasistepitet mot sina meningsmotståndare för att skapa en beröringsskräck som i sin tur resulterar i låsta positioner vilket skapade regeringskrisen, en midsommarkris 2021. Denna beröringsskräck fanns inte när just deras partiledarföreträdare agerade sommaren 1941, vid den midsommarkrisen.

Källa:

Artikel i tidsskriften PopulärHistoria midsommarkrisen-populc3a4r-historia(1)

Nationalencyklopedin

SVT:serie om Midsommarkrisen