Prenumerera
Prenumerera
Corona - tillväxtverket - småföretagare - nyheter - ekonomi - inrikes - politik
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32970560

Intervju: Småföretagare känner sig särskilt utpekade och missgynnade av regeringen under corona

Tillväxtverket förlorar ännu en gång kring permitteringsstödet där företagare anser sig ha blivit orättvist behandlade i relation till det regelverk som skapats, enligt Tn.se.

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast det är den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad som ansökningen inkom ska användas när beslut om bidrag fastställs. Tillväxtverket ska utgå ifrån denna månad när de tar beslut om stöd, enligt TN.se. Tillväxtverket har vid flera fall utgått ifrån mer närliggande månader vilket gör att stödet utgått ifrån en intäktsnivå som redan kraftigt påverkats av nedstängningarna.

Svenska Morgonbladet har talat med Stockholmsföretagare ”Louise”. Hon väljer att vara anonym för att inte riskera konflikter med kundgrupper som stödjer regeringen strategi och hantering av coronasituationen. Louise är således ett fingerat namn.

Hur har coronahysterin drabbat dig som företagare?

”Hårt ekonomiskt. Den första pandemitiden var tuffast, då var det helt dött i flera månader”, berättar Louise för oss.

Hur anser du att regeringen och Tillväxtverket hanterat det stöd som utlovats?

”Under all kritik att det skötts så dåligt av Regeringen, och fortfarande görs! Det måste väl ha funnits en plan i grova drag hur saker ska skötas vid en pandemi? Vi har ju haft flera virus i omlopp”, säger hon därpå.

Tror du att regeringen har en baktanke med restriktionerna?

”Jag ville inte tro det i början, men nu är jag övertygad om att de vill utrota småföretagare. Vi behandlas som kriminella.”, konstaterar hon sorgset.

Hur har restriktionerna påverkat småföretagare i Sverige?

”Mycket illa, och lider verkligen med de inom restaurangbranschen som utpekats som en livsfarlig smittoplats.”

Hade regeringen kunnat hantera situationen på ett bättre vis?

”Finns det något de lyckats med? De borde tittat på hur/varför våra grannländer inte har samma dödlighet, tex Finland. Varför detta tjafs om munskydd? Hur lång tid tog det innan det ”kanske” var bra, tills att det ska användas inom tex kollektivtrafiken`. Det värsta är att Regeringen inte kan styra, utan är så fega så de lägger ansvaret på gemene man! Det är det värsta som skapat kaos!! Det måste finnas en ledare när det är kris/pandemi, för folkets skull. Se till att stöd betalas ut FORT! Att man ska granskas för att stöden inte ska hamna i fel händer är rätt, men gör det efter när det är kris!! Det betalas ut massor med skattepengar i bidrag och stöd utan motprestation av något slag, men vi som jobbar och betalar detta ska inte få hjälp och behandlas som smuts under skorna, Trodde aldrig detta om Sverige, men nu vet jag. Finns inget förtroende kvar för denna regering.”

Anser du att pandemin är överdriven?

”Vore intressant att veta hur många som går bort av vanlig influensa i år. Nu är alla dödstal enbart Covid. Märkligt..”, poängterar hon avslutningsvis.

”Louise” åsikter spegler väl de flera andra småföretgare uppgett till vår redaktion.