Prenumerera
Prenumerera
SD uteslutningar
De drev yttrandefrihet som en valfråga i EU-valet 2014. Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32963230

SD utesluter styrelsefolk på Orust för otillåtna uttalanden – trots att SD drivit yttrandefriheten som fråga

Fem styrelseledamöter i Sverigedemokraternas styrelse på Orust har avsagt sig sina uppdrag i protest mot att två medlemmar uteslutits ur partiet. Detta offentliggjorde den lokala styrelsen på nätet.

Från föreningens hemsida

”På grund av rådande omständigheter där vår ordförande och ledamot även vice gruppledare i FK, har blivit uteslutna ur partiet 2021-06-07 med omedelbar verkan, samt att vår vice ordförande i styrelsen är föremål för utredning på riksnivå gör detta vårt styrelsearbete helt omöjligt”, stod det på föreningens hemsida.

Sedan dess har innehållet på föreningens digitala plattformar mer eller mindre raderats.

Roten till konflikten är att två medlemmar uteslutets ur partiet denna vecka. Avgångarna är en protest mot detta. Ännu en medlem är på väg att uteslutas enligt SD-distriktet.

Maritha Dyfverman är en av de utesluta medlemmar och hon kallar det hela för en ”lögn och förbannad dikt”

– De klarar inte av starka kvinnor, de klarar inte av när folk sätter sig emot, säger hon till Expressen.

SD uteslutningar

SD drev yttrandefrihet som en valfråga i EU-valet 2014. Av Frankie Fouganthin – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32963230

Sverigedemokraterna har en lång historia av toppstyrning och är en organisation med lågt i tak. Detta trots att partiet drivit yttrandefrihet som valfråga i kampanjer.

I höstas rapporterade Fria Tider om att SD-politikern Christoffer Brinkåker blev utesluten för att han delade ett inlägg om den knäböjande poliskvinnan, för att grundinlägget skrivits av SD-avhopparen och alternativmediaprofilen Kent Ekeroth.

Det är SD:s partistyrelse som fattar beslut om uteslutning.