Prenumerera
Prenumerera
höst budget
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62612235 / Av Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74747096

Majoritet i riksdagen vill se sänkt ränteavdrag

En majoritet i riksdagen vill sänka ränteavdraget. Finansminister Magdalena Anderssons (S) har initierat debatten. Ränteavdraget ändrades senaste för 30 år sedan.  Andersson leder en socialdemokratisk arbetsgrupp som anser att överhettningen på bostadsmarknaden är ett problem och vill eventuellt bromsa in överhettningen genom sänkt ränteavdrag.

Ränteavdraget är dessutom en stor kostnadspost för staten, än mer när hushållens skuldsättning ökat de senaste decennierna.

”Det här är en fråga som man behöver lyfta och diskutera”, säger Magdalena Andersson till Di. 

Moderaterna vill ta bort möjligheten att göra avdrag för bancolån men vill inte göra en generell sänkning av ränteavdraget.

”Det innebär en skattehöjning för hårt arbetande människor, som får betydligt högre boendekostnad”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Socialdemokraten har emellertid inte kommit med några konkreta förslag.

Somliga ekonomidebattörer har genom åren sagt att ett för högt ränteavdrag leder till en så pass stor överbelåning att riksbanken aldrig kan höja ränte till den grad att utrymme skapas för stora räntesäkningschocker när räntevapnet väl behövs i krissituationer.