
Intervju med predikanten Lars Enarson – Familjen – SD:s liberalisering – moralen – islamiseringen
Lars Enarson är predikanten som gjorde sig känd inom den svenska frikyrkan för sin rörelse, Norden 7:14, där han ber för Sveriges räddning som nation. Han kallade till en nationalistisk väckelse där nationens kultur och gränser sattes i fokus, som skydd mot bland annat den islamisering som väller in mer och mer i vårt land. Vi möter upp Lars Enarson över Zoom. Han lever sitt liv och är verksam i Israel. Lars berättar för oss att han nästan bor granne med Benjamin Netanyahu.
Enarson blev kontroversiella för att han öppet bad för SD inför valet 2018. Han berättar att han mer eller mindre blivit ”opolitisk” idag då han känner att SD vänt alla de kristna profilfrågorna ryggen, däribland abortfrågan, SWEXIT-frågan och den kristna kritiken mot HBTQ-rörelsens frammarsch.
Vi börjar med att tala om hur ”denna liberalisering av vårt svenska samhälle började”.
”Problemet är att kyrkan inte hade styrka att hålla emot den succesiva nedmonteringen av guds ord. Ateismen fick ett stark inflytande i Sverige från och med 50-talet.”, säger han eftertänksamt.
Mycket började med att arbetarrörelsen förklarade krig mot kyrkan, ”som en långsiktig plan”. I Sverige valde de röda att inte ta den revolutionära linjen som i Sovjetunionen, menar han. I Sverige valde socialdemokratin en infiltrativ strategi. ”Kyrkan har historiskt klarat sig bättre under förföljelse än vid infiltration.” konstatera Lars Enarson. ”Den svenska kyrkan hade inte styrkan att stå emot nedmontering av guds ord.” säger han igen!
Tunga namn inom den akademiska sfären backade upp vänsteroffensiven, däribland statsvetaren Herbert Tingsten, nämner Lars Enarson för oss.
Tingsten var i grunden statsvetare och chefredaktör på Dagens Nyheter där han under 1950-talet publicerade artiklar som ideologiernas död, vilka speglade en värderingslös och nihilistisk hyllning till världen och moralen.
Det var nu den svenska ateismen började vinna mark, förklarar Lars Enarson.
Den sexuella revolutionen
Den ”sexuella lössläpptheten” kom i samband med 68-rörelsen via bland annat den kvinnliga frigörelsen. Sen kom kommunismen såsom nyandligheten och detta banade vägen för islam. ”Det har varit en konstant utförsbacke i 100 år.” säger han bestämt.
Frikyrkan tappade sin andliga styrka då materialismen vann terräng även hos dess medlemmar och detta ”sövde ner människors andlighet”. Fri sexualitet och medias påverkan kunde därmed vända folk ifrån andlig och kristna övertygelse alltmer, argumenterar Enarson.
”För att gå framåt med sin tro behöver man ha en radikal konfrontation med det materialistiska samhället!”, säger Lars Enarsson till oss. Det var socialismens och liberalismens frammarsch som skapade den ytlighet som kväste den sanna tron. Pengar, fri sexualitet, jämställdhet och karriärslystnad blev viktigare för många kristna än andlighet och familjebildning, som är grunden till den sociala reproduktionen av nya kristna till våra församlingar.
Väckelsen som kom av sig
Väckelsen var stark under slutat av 1800-talet i Sverige. Då hade den ett inflytande i och med att den var en folkrörelse som engagerade människor och familjer i deras vardags med kyrkan och andligheten som navet i deras tillvaro. ”Det blev slutligen en dragkamp mellan väckelserörelsen och arbetarrörelsen”, en utveckling som blev väldigt olycklig, poängterar Enarson. Arbetarrörelsen fick utbildningsmakten ifrån kyrkan som socialdemokratin tog över och folkbildningslegitimitet via ABF. Kvinnliga frigörelse kom först via arbetarrörelsen kring rösträttsfrågan. Enarson ifrågasätter inte den kvinnliga rösträtten men utifrån bibliska principer skulle denna frigörelse ha stannat där. Sexuella frigörelsen utanför den tydliga intentionen om att närhet ska leda till ett äktenskap och strikta normer kring tvåsamhet borde aldrig ha genomförts. För enligt Lars Enarson leder detta till ett sammanfall av familjebildningen och en familjestruktur som ruckas på av ”köttets lustar”.
”Socialdemokratin förklarade krig mot korset, penningpungen, kronan och svärdet. ” Kyrkan och familjen var måltavlor. För när familjen och kyrkan faller samman faller nationalstoltheten och därpå viljan till att försvar sitt land och indirekt försvagar detta ekonomin. När allt detta föll samman blev människor mer beroende av den socialdemokratiska rörelsen än dessa fyra grundpelare som ett traditionellt samhälle bygger på, konstaterar han i vårt fortsatta samtal.
Lars Enarson försvarar som sagt den demokrati vi har och den kvinnliga rösträtten men anser att demokratin alltid måste ha sina ”gränsen” när det gäller moral, sexualitet och den trohet som äktenskapen och därpå familjebildningen behöver. ”Inget samhälle överlever om familjen och inhemskt barnafödandet faller samman” säger han bestämt. Han konstaterar sorgset att islam är skickligare än oss i kristenheten på detta just nu och att islam kommer ta över västvärlden om ingenting drastiskt sker.
”Vi kan inte bara vara en demokrati med totala friheter utan att ha en bortre gränser på beteenden gällande sexualitet och religion” Lars Enarson
SD:s liberalisering
Lars Enarson var en av de frikyrkopastorer som bad för Sverigedemokraterna inför valet 2018. Han hade hoppats på att partiet skulle stå upp för den kristna värdegrund som upprätthöll familjevärderingar, tog strid mot sexualiseringen och återställde den relation som förelåg mellan kvinna och man innan 68-rörelsen. Han bedömer numera att partiet inte längre står upp för dessa värderingar och att de argument SD använder mot islam snarar är till liberaliseringen försvar. Islams frammarsch i Europa måste hindras med det måste även göras med inhemskt barnafödande kring stabila familjer. ”Ingen civilisation har överlevt utan barnafödande och traditionella familjeideal” och med denna utveckling kommer islam ta över Europa, markerar han återigen för oss.
Vi talar om hur islamska kulturyttringar såsom moskéer, traditioner och namn succesivt håller på att ta över väst för att de blir fler och föder fler barn i traditionella familjestrukturer där könsrollerna är tydliga. Vi på Morgonbladets och Enarsons gemensamma bedömning är att utan könsrollerna skapas friktion mellan man och kvinna vilket försvårar den ovan nämnda parbildningen.
En moralisk renässans
Vi måste få en ”moralisk renässans utifrån de judekristna värderingarna som västlandets civilisation är uppbyggt på, säger Lars. ”Vilket typ av demokrati vill vi du ha? ” blir vår nästa fråga.
”En demokrati måste alltid bygga på en värdegrund”, svarar han distinkt. Förslagsvis en kristen biblisk värdegrund som man kan falla tillbaka på, en värdegrund som sätter moraliska gränser för bland annat sexualitet och sätter gränsdragningar mot islam.
För att samhället ska var stabilt behöver de 10 guds bud vara grunden i lagstiftningen. ”Den judokristna värdegrunden tar sitt tydligaste uttryck i budorden, för detta har de kristna och judarna gemensamt.” Ungern, Polen och andra länder i Östeuropa, där de inte skäms för att säga att ”vi är en kristen nation”, använder lagstiftning och socialt normbildande för att upprätthålla denna värdegrund, förklarar Lars för oss.
Vi på redaktionen bedömer att det är av dessa anledningar det liberala postmoderna samhället hela tiden kritiserar just dessa länder i det gamla östblocket.
Synen på katoliker
Vi vet att Lars Enarson tagit en kritisk hållning mot katolikerna via sin bok ”Den stora skökan” Där ifrågasätter han deras andliga äkthet.
Vi poängterar samtidigt att katolikerna på många håll har varit bättre på att stå emot denna sekularisering än vad protestanterna varit.
”Katolska kyrkan är ju mer en maktapparat” vilket gör att de visserligen kan stå emot liberala krafter om de är eniga att driva den linjen i ett katolskt samhälle, bedömer Lars. Problemet är att denna maktapparat även korrumperar och då kan den börja agera mer utifrån maktbegär än de 10 budorden, menar även Enarson.
Han anser att det katolska inflytande urholkar den andliga kraften. Katolska kyrkan kan ”hålla samhället i ordning till viss del” men den saknar den dynamiska kraften som finns i bibelordet och den heliga ande”. Joel Halldorf har varit en moderniserande kraft i den svenska frikyrkan. Han hittade den linje via katolicismen och skapade kaos inom Pingströrelsen, berättar Lars Enarsson.
”Men håller katolikerna kvar den tio budorden är det bättre än den liberal demokratin. ” Lars Enarson
Vid andra vatikankonsiliet/kyrkomötet (1962–65) tog katolska kyrkan avstånd från den tydliga antisemitism som de tidigare stått bakom, en antisemitism som enligt vissa bedömare katolikerna även stod för under andra världskriget. Via det andra vatikankonsiliet luckrade tyvärr även katolikerna upp sin strikthet mot de andra världsreligionerna.
Har inte även katolicismen, i praktiken, ändrar sig kring sin antisemitiska hållning efter andra vatikankonsiliet?
”Teologiskt hände saker vid andra vatikankonsiliet, den katolska kyrkan har förnyat sin syn på judendomen”, säger Lars Enarson. Det finns emellertid en paradox här. Katolikerna, efter konsiliet, blev än mer judevänliga, till och mer än vad vi är i svensk frikyrkan idag. Men samtidigt är de aktivt för Palestina och Israelkritiska av politiska anledningar, berättar har. Katolska kyrkan har öppet visat stöd för PLO och Arafat.” Lars Enarson bedömer att katolikerna lever på en icke kristen grund” och försakar guds eviga förbund till Israel.
Men vi kan i samdialog med Lars Enarson konstatera att det katolska landet Polen är en av de få länder i väst som står emot den moderna sekulariseringen och sexualiseringen med hjälp av kristna värderingar.
Det heliga ordet måste gå före känslan
Till oss på Morgonbladet säger en del kristna att det idag finns en större öppenhet för andliga frågor. Vi lyfter fram denna tes för Lars Enarson.
Öppenheten är större bedömer även han, ”men den är även mer öppenhet för andra saker – såsom new age.” Det finns en stor vilsenhet, menar Enarson. ”Folk som är vilsna kan acceptera mycket”. Kristenheten har varit väldigt dålig på att fånga upp denna öppenhet, berättar han lite nedstämt.
Konservativa inom högkyrkliga kretsar (icke karismatisk kristendom) påstår att frikyrkligheten bygger för mycket av sin tro på andedop och känslodyrkan. Vi frågar Lars Enarson hur han ser på ett sådant uttalande.
”Här kan jag hålla med om att för mycket av känslor och för litet av ordet lätt leder folk åt fel håll. För fattig bibelundervisning gör att många inte kan följa upp med bibelns ord när känslorna tar över, säger han. Lars vill prioritera ordet och bibelundervisning. ”Denna inställning har kommit med åren”, poängterar han. ”Jag drogs mycket med av känslor och atmosfär när jag var lite yngre. ”Det attraherade mig. Det är nödvändigt, men det måste finns en väldigt stark betoning på undervisning i guds ord, som grundfundament” inte bara känslor och stämningar, musik eller sång, fastställer han.
”Man kan genomföra hur många väckelse – och bönemöten som helst. ”, konstaterar Lars. Men utan en familj som i vardagen fostrar in barn i ordets helighet och att själva gifta sig och få barn med andra konservativa kristna, faller den gamla bibeltrogna kyrkan samman.
Här har vi mycket att lära ifrån det judiska folket, menar Enarson.
”Det judiska folket har klarat av att behålla sin identitet i främmande miljö i nästan två tusen år. Nu finns det vilsenhet bland det judiska folket också idag”. Men räddningen är familjen och detta förstår judarna mer än oss i Europa, påstår Lars. Tyvärr har islam också tagit till sig denna strategi och det gör islam farlig. Islam förstår att sexuell styrning behövs för att skapa traditionell kärnfamilj och barnafödande som därpå riktar in nästa generation mot deras traditioner.

© Lars Enarson
Ett samhälle som släpper familjen som koncept föder mindre barn. Då tar andra civilisationer över. Därför behövs en politisk kamp för Europas överlevnad. Denna kamp behöver ske utifrån målet att återskapa familjen genom att återställa den sexuella revolutionen och göra bibelns ord mer gällande i västkulturen och i vår lagstiftning, konstaterar Enarson. Just dessa moralfrågor och familjefrågor måste upp i det kommande kyrkovalet och de andra valen i Sverige, annars är det meningslöst att driva någonting alls där, säger han avslutningsvis.
”Det yttersta ansvaret för förfallet ligger vid församlingens fötter som har kompromissat med tron på Guds ord. Vi menar att början till lösningen på Sveriges problem är att återupprätta den tron hos de kristna.”, tillägger han innan vi önskar honom lycka till med sin bönerörelse.