Prenumerera
Prenumerera
By Treehill - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40311005

EU-parlamentet kräver att kommissionen agerar mot ”odemokratiska” länder

EU-parlamentet kommer förbered att stämma Europakommissionen i ett rättsstatsärende. Parlamentet anser att kommissionen borde börjat verkställa Unionens nya mekanism som stoppar EU-stöd till medlemsländer som inte står upp för demokratiska grundprinciper. Enligt det juridiska kravet ska medlemsländerna följa rättsstatsprinciper, enligt Europaportalen.  

Mekanismen började gälla vid årsskiftet men har i praktiken inte tagits i bruk. Parlamentet förbereder därför att ta kommissionen till EU-domstolen.

Kommissionen säger att de fortfarande håller på att ta fram riktlinjer för tillämpning. Men dessa argument accepterades inte av tillräckliga många ledamöter i parlamentet. Vid en omröstning i veckan stödde 506 förslaget mot 150 som röstade för avslag. Därmed få parlamentets talman, David, Sassoli, i uppdrag att inom två veckor kräva att kommissionen ”fullgör sina skyldigheter” mot ”odemokratiska” länder. Annars väntar en stämningsansökan.