Prenumerera
Prenumerera
Kyrkoval - invandring - alternativ för Sverige
By Magnus Aronson / IKON - http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_kyrkan/images/biskop-antje-jackelen-233425, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44811456

Kyrkan och FN vill se fler kvotflyktingar till Sverige – Kasselstrand: ”Återvandring”

Enligt FN behöver över en miljon människor akut skydd och en grupp som de vill prioritera extra är transsexuella ifrån Mellanöstern.

SVT rapporterade häromdagen om mannen ”Alva” som klär sig som en kvinna. Han säger att han blir förföljd i Beirut. ”Alva” har nu en källarlägenhet i Libanon och får hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR för att betala hyran.

”Vill få en nystart i ett land som respekterar den jag är”, poängterar han till svensk statstelevision. ”Alva” hoppas på att träffa kärleken i Sverige och bilda familj.

Antalet kvotflyktingar till Sverige ökar. En av anledningarna är att FN har börjat prioritera HBTQ-flyktingar ifrån arabvärlden. Sverige är en av de länder som tar emot flest kvotflykting i världen.

När Sverige 2016 drog åt svångremmen och begränsade asylmottagandet var FN snabba med att rikta kritik. FN:s flyktingorgan UNHCR har bland annat ansett att Sverige haft en för strikt syn på vilka syrier som borde fått flyktingstatus, rapporterar SR.

UNHCR:s chef, Filippo Grandi, började redan kritisera Sverige när processen inför de nya migrationslagen påbörjades och påpekade att landets tillfälliga asyllag varit för sträng. Under förra sommaren sade han att, ”Det är dags att lätta på några av de stränga reglerna”, enligt SvD.

FN-byråkratin får full uppbackning av Svenska kyrkan. I en skrivelse, senast uppdaterad september 2020, påstår kyrkan att den tillfälliga och skärpta asyllagen ifrån 2016 försvårat för invandrare. Kyrkan poängterar på sin officiella hemsida att denna lag varit allt för sträng och anser att uppehållstillstånd behöver vara permanenta och allt oftare beviljas.flyktingar - kyrkoval

”Svenska kyrkan är kritisk till den tillfälliga lagen som helhet och särskilt till begränsningarna av rätten till familjeåterförening och införandet av tidsbegränsade uppehållstillstånd.”, är formuleringar direkt ifrån skrivelsen. Svenska kyrkan slår dessutom att slag för de ensamkommande barnen som de anser kommit i kläm.

”Svenska kyrkan arbetar på många sätt för att uppmärksamma bristerna med den tillfälliga lagen.”, fortsätter texten med att förklara och hänvisar till en invandringspositiv debattartikel som landets biskopar undertecknat.

Skrivelsen kom säkerligen till som ett debattinlägg för att påverka den migrationslagstiftningen som var i remiss stadiet.

Även Sverigedemokraterna har de senaste åren mildrat sin invandringskritiska retorik. Svenska Morgonbladet talar i stället med partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand. Han anser att Sverige belastas av FN:s kvotflytkingsystem och ser det som ytterst problematisk att Svenska kyrkan inte fokuserar på Sveriges bästa.

”Sverige tar emot flest kvotflyktingar i världen, men Svenska kyrkan är ändå inte nöjd. I praktiken anser de att Sverige ska ha fri invandring. De tycker att det är en mänsklig rättighet för vem som helst att få komma till Sverige och försörjas av svenska skattebetalare. Men vårt land kan inte vara hela världens socialtjänst – svensk välfärd är till för det egna folket. Vi är det enda partiet som föreslår att Sverige lämnar hela kvotflyktingsystemet permanent. SD vill temporärt stoppa det, men återuppta kvotinvandringen senare.”, säger Kasselstrand.

Kyrkoval - invandring

© Gustav Kasselstrand

Kasselstrand belyser även hur Sverige smittas av den oro som andra kulturer för med sig.

”Att människor förföljs runtom i världen är tragiskt, men lösningen kan knappast vara att de kommer till Sverige. Då blir vårt land gradvis som de oroshärdar de nu vill fly ifrån – en förändring som nu pågått i flera årtionden.”

AfS partiledare markerar att Svenska kyrkan borde göra allt för att återställa ett tryggt Sverige för svenskarna. Han berättar att partiet har som ambition att lyfta dessa frågor i kyrkomötet efter höstens kyrkoval.

”Vi vill ta tillbaka det land som vi älskade, och då finns ingen plats för probleminvandring. Svenska kyrkan bör i stället verka för återvandring så att invandrarna kan återförenas med sina landsmän. Deras uppgift på jorden är där, inte här.”