Prenumerera
Prenumerera
orban-Eu-budhetregler-domstol
By European People's Party - EPP Helsinki Congress in Finland, 7-8 November 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74261369

Tyskland vill slopa medlemsländernas vetorätt i EU – efter att Ungern hindrat ett utvidgat Afrika-samarbete

Tysklands regeringen vill succesivt slopa den vetorätt som många länder än idag har mot de överstatliga förslag som kommer från EU. Det gäller framför allt unionens utrikespolitiska ställningstaganden. Skulle Tyskland få igenom sin vilja är unionen ett steg närmare att bli en överstatlig federation. Vetorätten, som ger enstaka medlemsländer möjlighet att stoppa unionens förslag, ”måste bort”, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas under en konferens igår, enligt Reuters.

– Vi kan inte låta oss hållas som gisslan av personer som hämmar den europeiska utrikespolitiken med sina veton, dundrade Maas.

Uttalandet kommer efter att tyska politiker anklagat Ungern för att ha obstruerat arbetet inom unionen. Ungern ska i förra veckan ha vägrade ratificera ett utvecklingsavtal med bland annat Afrika och andra delar av tredje världen. Ungern vägrade också släppa igenom EU:s uttalande gällande Israel och Palestinakonflikten då Ungern anser att Europas länder inte ska lägga näsan i blöt.