Prenumerera
Prenumerera
majoritet - vill sätta - in militär - mot grov - brottslighet - brott - nyheter
Av Jorchr - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42597702

Svensk opinion: Majoritet vill se militäringripanden mot grov brottslighet

Enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet anser 78 procent av Sveriges befolkning att militär borde kunna sättas in mot den grova brottsligheten. I studien har 54 procent angett att detta borde vara en ”mycket viktig uppgift” för Försvarsmakten medan 24 procent kallar det för en ”ganska viktig uppgift” för vår militär, enligt Expressen.

Sedan 5 strejkare sköts ihjäl i Ådalen 1931, när kommunistiskt inriktade upplopp anordnades, är det förbjudet att använda militär enligt denna rådande majoritets vilja. Detta fastställs i förordningen om Försvarsmaktens stöd för civil verksamhet (2002:375).

Moderaternas Hampus Magnusson fick nyligen igenom en motion i Moderaternas västregion där han vill att moderaterna verkar för att möjliggöra militära ingripanden mot grov brottslighet. Denna motion ska behandlas på Moderaternas partistämma till hösten, enligt Dagens Samhälle.

Kapten Nils Mesterton (artikelbild) var befälhavare över de trupper som öppnade eld i Ådalen och han beskrevs som en ansvarskännande man av Ådalskommissionen efteråt. Han frikänns ifrån alla brottsmisstankar och misstankar om tjänstefel vid krigshovrätten. Beslutet vidmakthölls sedan av Högsta domstolen.

Källa om Mestertons ansvar: https://www.svd.se/arkiv/1933-06-14/5 (SvD:s arkivdatabas)