Prenumerera
Prenumerera
centerpartiet - ensamkommande flyktingbarn
© Migrationsverket

Centerpartiet kämpar fortfarande för de ensamkommande flyktingbarnen

Regeringens planerar att införa nya lättnader för ensamkommande barn. Men förslaget får inte stöd i riksdagen. Förslaget som S+MP vill genomdriva innebär en del förändringar, bland annat en förlängning av tidsfristen som ungdomarna har på sig för att skaffa en anställning. Tidsfristen ska enligt förslaget förlängas ifrån sex till tolv månader.

Regeringen försvarar sitt förslag med hänvisning till att arbetsmarknaden blivit så pass tuff under coronakrusen att en förlängning av tidsfristen är det enda rimlig att göra för de ensamkommande som gått ur gymnasiet.

Lagförslaget kring de ensamkommande flyktingbarnen faller delvis för att Centerpartiet inte vill rösta på det. De vill hellre satsa på den humanitära flyktingrunden som regeringens förslag till ny migrationslagstiftning innehåller. Centern tror att detta kommer kunna erbjuda de ensamkommande flyktingbarnen en andra chans i Sverige, trots att de inte hittar ett stabilt fotfäste på arbetsmarknaden.

– Centerpartiet tycker att de här ungdomarna har kämpat, slitit och gjort rätt för sig. Vi tycker att det är rimligt att man också får en andra chans att stanna för att det är en dålig lagstiftning av Miljöpartiet och Socialdemokraterna, säger Centerpartiets riksdagsledamot Jonny Cato i riksdagens kammare.