Prenumerera
Prenumerera
Kyrkoval med Kasselstrand - AfS - Alternativ för Sverige - kyrkoval - ta tillbaka kyrkan
© Gustav Kasselstrand Bilden från Storkyrkan; Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14668823

Kyrkoval: Icke neutral opinionschef hos Svenska kyrkans sfär får svar på tal ifrån AfS och Kasselstrand

I februari 2021 publicerade Kyrkans Tidnings opinionschef, Jonas Eek, en kritisk artikel mot Alternativ för Sverige (AfS) i Kyrkans Tidning. Jonas Eek skriver att han blir ”beklämd” när ett nationalistiskt parti, som driver återvandring och införande av riksrätt, söker stöd för plats i kyrkan riksdag, kyrkomötet.

I sin artikel presenterar dessutom Jonas Eek sätt för att begränsa vissa nomineringsgruppers framfart i kyrkan, nomineringsgrupper som han verkar bedöma som skadliga för verksamheten.

”Ett sätt att mota Olle i grind är förstås att mobilisera så att så många som möjligt går och röstar. Ett högt valdeltagande missgynnar extremgrupper utan förankring i kyrkan.” skriver han. Eek reflekterar kring ett par till alternativ för hur kyrkan ska bli mindre sårbar för politiska grupperingar, såsom AfS.

I förra veckan svarade Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand, med flera, på Eeks påhopp.

I svaret poängteras att Jonas Eek inte hade tillgång till AfS noggrant framtagna kyrkopolitiska manifest när har skrev sitt kritiska debattinlägg.

”Det är inte på det partipolitiska programmet som Alternativ för Sverige går på val i kyrkovalet. Jonas Eek hade inte tillgång till det kyrkopolitiska manifestet när han levererade sin förhastade kritik…”, skriver författarna. I artikeln förklarar Kasselstrand m.fl. att de på sätt och vis delar Eeks oro för ideologisk påverkan i kyrkan. AfS och hänvisar då till att vilja till ideologisk påverkan av kyrkan finns hos partier som S, C oh SD.

”Ett uttryck för denna medvetenhet är att vi även nominerar oberoende kandidater som ej är partimedlemmar på våra listor. Ett exempel är prästen Axel W Karlsson som tidigare varit ledamot av kyrkomötet”, argumenterar AfS-skribenterna. I svarsartikeln lyfter de dessutom fram att partiet vände sig till alla konservativt och nationalistiskt sinnade kristna när deras valsedlar skulle fastställas.

AfS poängterar att de går till val på ett manifest med inriktning på att återställa kyrkan till en kristen ”folkkyrka” som vilar på kristen grund och inte på ”de senaste politiska traderna”