Hyresgästföreningen hade redan i tisdags samlat in 130 000 namnunderskrifter mot regeringens planer om att införa marknadshyror. Underskrifterna är ett resultat av hyresgästföreningens nätkampanj mot marknadshyresreformen, enligt Aktuelltfokus.

Samtidigt får S+MP regeringen stöd ifrån M och KD håll, vilket undergräver Vänsterpartiets chanser att fälla förslaget som kommer att läggas i riksdagen.

– Vi kommer inte vara Vänsterns nyttiga idioter, säger en central källa inom Moderaterna till tidningen Expressen.

Hyresgästföreningen är medlemmar i studieförbundet ABF och de historiska rötterna till socialdemokratin är uppenbara. Tunga företrädare inom partiet har haft förtroendeuppdrag inom HGF, såsom tidigare riksdagsledamot Barbro Engman och Marie Linder som varit kommunalråd och chefstjänsteman hos LO.

Det är inte otänkbart att Vänsterpartiet kommer få en starkare relation till bland annat hyresgästföreningen och LO den närmaste tiden då Vänsterpartiet varit den enda röst som ifrågasatt Las-utredningens press på arbetsmarknadens parter och nu socialdemokratins avsikt att möjliggöra marknadshyror på nybyggda lägenheter.