Prenumerera
Prenumerera
Betongjättar - Vårberg
© Anton Renfors

Vem vill ha betongjättar för sexton miljoner?

Måste den DDR-inspirerade arkitekturen från miljonprogrammets dagar kompletteras med lika själsdödande konstverk? Man kan konstatera att det, ett halvt sekel efter miljonprogrammets dagar, är samma estetiska ideal som råder när Stockholms stad köper in konst till förortsområden.

I Stockholmsförorten Vårberg har två konstverk i kulturmarxistisk stil uppförts till en kostnad av sexton miljoner. Det är två skulpturer i betong, som fått namnet ”Vårbergs jättar”. Vad skulle man, med en budget på sexton miljoner, kunna ha uppfört istället? Undertecknad tror att de som dagligen kommer att betrakta den lokala utsmyckningen, skulle föredra något mer upplyftande. Märkligt nog sker detta förslösande av skattepengar under ett moderatlett styre och SD är tysta. Alternativ för Sverige anser att arkitekturen vi omger oss av är identitetsmarkörer för vårt folk.

Därför vill alternativ för Sverige införa en nationell strategi för återuppbyggnad av klassisk arkitektur. Samma sak behövs uppenbarligen för offentlig konst.

Skribent Anton Renfors sitter i kretsledningen för Alternativ för Sverige i Stockholms län