Prenumerera
Prenumerera
Sabuni Ungern Polen
By http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16034848

SCB:s opinionsmätning: Liberalerna och KD tappar

Liberalerna rasar kraftigt i den opinionsundersökning som SCB presenterade idag. L hamnar på 2,5 procent av väljarstödet vilket är det sämste siffran de någonsin haft historiskt. Raset ifrån förra undersökningen är hela 0,5 procent sedan novemberundersökningen ifrån samma opinionsinstitut.

Kristdemokraterna hamnar på 4,5 procent som bekräftar att deras kräftgång fortsätter. Detta är dessutom en svag men statistiskt skerställd nedgång. Denna dåliga opinionsvind hör säkerligen ihop med partiledare Ebba Busch Thors skandaler kring fastighetsaffären och brottsmisstankarna därikring.

Den rödgröna alliansen runt socialdemokratin har sammanlagt 50,2 procent om Miljöpartiet räknas med medan alliansen runt Moderaterna hamnar på 48,3 när Liberalernas räknas med.
Om vi tar bort de två partier som hamnat under spärren i undersökningen leder likväl de rödgröna med en marginal på 0,8 procent.

Liberalernas nedgång på 0,5 procent är statistisk säkerställd medan den nedgång som Miljöpartiet fick för att hamna under spärren vid denna undersökning är inom den statistiska felmarginalen.

Ifrån SCB:s senaste undersökning

Vänsterpartiet 8,9

Socialdemokraterna, 28,2

Miljöpartiet 3,8

Centerpartiet 9,5

Liberalerna 2,5

Moderatner 22,4

Kristdemokraterna 4,5

Sverigedemorkatenra 18,9

Övriga 1,4