Prenumerera
Prenumerera

FN-topp vill att EU-länder underlättar för illegala migranter på medelhavet

Hundratals migranter ifrån Nordafrika och arabvärlden dör årligen medan de illegalt försökter ta sig över medelhavet och in i Europa FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelets kontor har under dagen presenterat en rapport vid namnet ”Lethal Desregard”. Handlingens titel är troligtvis ett försök ifrån FN till att ge europeiska makthavare och väljare dåligt samvete med ambition att dessa ska öppna upp gränserna som under asylkrisen 2015, enligt Russia Today.

Rapporten belyser migrationen över medelhavet, och hur tusentals människor försöker ta sig in i Europa ifrån krigszoner i Afrika och mellanöstern.

“The real tragedy is that so much of the suffering and death along the central Mediterranean route is preventable,” säger FN: s High Commissioner för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, tillika Chiles tidigare president till Russia Today. Hennes ambition är att EU-länder ska göra en större ansträngning med att hjälp de som försöker ta sig till kontinenten olagligt.

Rapporten fokuserar främst på den så kallade centrala medelhavsrutten som sträcker sig från Lybien till Malta och därpå södra Italien. Det är den kortaste vägen in i Europa och således den vanligaste.

FN-kommissionären är kritiskt till att EU-länderna använder deras statliga våldsmonopol för att skydda sina farvatten ifrån skepp som transporterar illegala migranter.

Italiens tidigare vice premiärminister Matteo Salvini gjorde allt i sin makt för att skydda landet ifrån dessa flyktingströmmar, vilket resulterat i att han nu åtalas. Svenska Morgonbladet rapporterade om detta härom månaden.