Prenumerera
Prenumerera
Slopa - karensavdraget
By Joakim Berndes - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56231559

Tung S-distrikt vill slopa karensavdraget – hänvisar till ”Pandemin”

Flera tunga partidistrikts inom det socialdemokratiska partiet lägger fram förslag om att slopa karensavdraget men hänvisning till att det varit bra att folk stannat hemma när de känt av sjukdomssymptom under ”pandemin”.

– Vi har sett under pandemin vilka fördelar det finns när folk faktiskt är hemma när de är sjuka, hur många människoliv som kan räddas och hur mycket smittspridningen kan minskas, säger energiminister Anders Ygeman, som också är ordförande i Stockholms stads partidistrikt, till Sveriges Radio.

Förslagen som lagts fram har skrivits via distrikt som vill slopa karensavdrag i det nya normaltillståndet, även efter coroanhsyterin. Stockholmsdistriktet där Ander Ygeman är ordförande är en av dessa distrikt. Även distrikten Göteborg, Kronoberg och Skåne har insänt liknande motioner.

– Det är egentligen en ganska klassisk socialdemokratisk fråga, som handlar om jämlikhet och jämställdhet. Vi kan inte ha folk som riskerar att stanna kvar på jobbet trots att de är sjuka i ett välfärdsland som Sverige, säger Robert Olesen, ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg, till Dagens ETC.