Prenumerera
Prenumerera
Januariavtalet - marknadshyror - nyheter - inrikes
© Svenska Morgonbladet

Marknadshyror kan vara på gång i Sverige

En del av januariöverenskommelsen var att successivt anpassa Sverige till marknadshyror.
Utredningen för fri hyressättning är kontroversiell och splittrar de röda inom svensk politik. DN säger sig ha kunskap om vad utredningen kommit fram till. Tanken är att utredningsresultatet formellt ska släppas den sista maj.

Grundintentionen ifrån januariavtalet är att hyresgästen och hyresvärden ska få fritt förhandlingsutrymme beträffande hyra kring framför allt nyproducerade lägenheter. Hyresvärden måste emellertid påvisa att hyran är skälig i relation till andra hyror i liknande områden och hyresgästen kan få detta provat via hyresnämnden.

Hyran ska emellertid kunna förändras varje år via en ny förhandling. KPI är givetvis utgångspunkten men blir området attraktivare, via att exempelvis ny infrastruktur byggt i området, ska hyresvärden kunna höjda hyran utifrån dessa nya förutsättningar.
Skulle området bli mindre attraktivt med mycket tomma lägenhet ska hyresgästen kunna yrke på att priserna inte höjs i enlighet med KPI.

Centerpartiet tror att marknadsdynamiken möjliggör för mer bostadsbyggande i storstadsregioner där det föreligger en stor bostadsbrist. Det är just i dessa regioner det finns mycket jobb och det behöver bli lättare för framför allt den yngre generationer att flytta hit.