Prenumerera
Prenumerera
Bitcoin - bedragare
By Open Source - http://bitaddress.org, MIT, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30066474

Bitcoin används av bedragare

Via sociala medier fick Inger Fjeld, 62, upp ögonen för Bitcoin. Hon trodde att det skulle resultera i lättförtjänta pengar, enligt SVT

– Man blir snabbt manipulerad, säger hon till SVT.

– När jag klickade på en länk var det en kille som ringde upp strax därefter. Han var ju såklart mycket sympatisk, förklarar Inger om första mötet.

Hon övertalades till att ta flertalet banklån för att finansiera bitcoininvesteringar. Sammanlagt hade hon lånat 3,6 miljoner för att investera i en valuta som inte hade något realvärde bakom sig. Sakteligen började hon inse att hon hade satsat i en valuta som inte var värt mer än siffor på en dataskärm.

Inkassoärendena började komma och Inger fick sälja sitt hus för att hantera den ekonomiska situationen som blev allt mer ansträngd.
Inger känner till 70 personer till som hamnat i liknande situation. Den person som bedrog henne och lurade in henna i bitcoinfällan är idag gripen.

Tidningen NyTeknik har granskat 100-tals bitcointmail som har tydliga bedrägeriavsikter. Granskningen har hittat 14 adresser kopplade till misstänkta bitcoinbedragare. Dessa bedragare använda bicoin i en porrutpressningshärva.

Bitcoin är en kryptovaluta som först uppkom på internet 2008. Ingen vet vem eller vilka som myntade termen.