Prenumerera
Prenumerera

Överträdelse mot skyddslagen att ta sig in på SVT:s personalrestaurang

Sveriges Televisions byggnader och interna lokal verkar falla under skyddslagen, enligt SVT.  Därmed tillämpas nästan samman säkerhet där som på byggnader och lokaler vars skydd är av vikt för rikets säkerhet.

Under dagen ska den kände fotografen Bingo Rimér ha tagit sig på SVT:s personalrestaurang via innergården. Där greps han av polisen och en anmälan har upprättats.
Bingo Rimér hamnade på SVT:s innergård och skulle ta sig ut. När han frågade en vakt om hur han skulle ta sig därifrån tillkallades förstärkning och densamme greps på plats.

– ”Du är gripen! Du har gått in på ett skyddsområde”. Sedan kom polisen och tog mig, så jag blev gripen, säger fotografen till SVT.

SVT:s säkerhetschef Christina Boman anser att fotografen kan ha gjort sig skyldig till en överträdelse av skyddslagen. Skyddslagen ger särskilt skyddsstatus till objekt som regeringen utser som skyddsvärde för riket.

Skyddslagen (2010:305) ger bestämmelser om åtgärder till skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri samt grovt rån för bland annat byggnader som är av särkild vikt för riket.