Prenumerera
Prenumerera
AfS - Halland - växer - Expo bråkar
By Boberger. Photo: Bengt Oberger - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5283260

Alternativ för Sverige i Halland växer – Expo och skolvärlden reagerar med odemokratisk attityd

Under veckan uppkom en ordväxling mellan det nationalkonservativa partiet Alternativ för Sverige och vänsterorganisationen Expo i Sverige Radio.

”När deras budskap når människor som redan har erfarenhet av rasism skapar det obehag och otrygghet”, säger Jonathan Leman, researcher på Expo till Sveriges Radio.

Expo hade reagerat på att Alternativ för Sverige ökat sin aktivism mellan vallen i Halland. Enligt ett annat SR-inslag hade en gymnasiechef, med namnet Amra Salihović, klagat över AfS närvaro på skolor för att hon utifrån eget tyckande ansåg att det kunde finnas elever som inte sympatiserade med partiets ideologi.

Svenska Morgonbladet kontaktar Andreas Feymark som är kretsansvarig för AfS Halland, för att fördjupa oss i hans syn kring detta.

© Andreas Feymark Kretsansvarig för AfS i Halland

Till SR poängterar han att det är lärarna som känner att Alternativ för Sverige utmanar ”den bild” som de försöker förmedla till eleverna om verkligheten. Han bedömer att AfS lockar en hel del personer i just gymnasieåldern.

Enligt detta SR-inslag har Expo kartlagt AfS sedan 2020. AfS är ett parti som bildats inom demokratins spelregler och det finns inga brottsdomar mot deras företrädare i anslutning till aktivism. Expo har fått offentliga medel beviljade och vi frågar Andreas om han anser det vara lämpligt att en organisation som fått offentliga bidrag mer eller mindre förföljer, kartlägger och trakasserar politiska aktörer i en demokrati?

”Det är uppenbart att det finns ett samarbete mellan Expo och diverse vänsterliberala intressen inom regimmedia och skolväsendet. Innan riksdagsinträdet var Sverigedemokraterna särskilt utsatta men nu har fokus istället flyttats till Alternativ för Sverige. Det är direkt olämpligt att en sådan verksamhet finansieras via skattesedeln.”, poängterar han tydligt.

År 2015 och 2016 fick exempelvis Expo statsbidrag ifrån Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, på uppemot en halvmiljon per år, enligt Via TT. Dessa bidrag har hjälpt dem bygga sin organisations infrastruktur i Sverige, bedömer Svenska Morgonbladet.

I SR-inslaget med Andreas medger Expo indirekt att AfS blivit starkare, vilket kan tolkas som ett styrkebesked ifrån partiet samt en indikation om att allt fler intresserar sig för klassisk nationalism. Svenska Morgonbladet har noterat hur Sverigedemokraterna backat kring idén om att invandrare i Sverige måste assimileras, slopat krav på Swexit och inte längre är för tvångsåtervandring av missanpassade invandrargrupper. Bedömer du att intresset för AfS ökat av den anledningen, frågar vi Andreas Feymark.

”Intresset för Alternativ för Sverige växer för var dag och ju mer Sverigedemokraterna vacklar kommer ju fler väljare att leta efter ett nytt alternativ. En annan viktig faktor är att de invandringsrelaterade problemen blivit värre med tiden, vilket gör att det krävs mer radikala åtgärder.”, bedömer Andreas.

Andreas skildrar därpå hur asylkrisen 2015 påverkade även det halländska samhället.

”Efter migranttsunamin 2015 så har det märkts av en ökad otrygghet i samtliga kommuner i länet. Inte minst till följd av ett ökat inslag av utländska yngre män som i grupp driver runt i städernas centrum. De mest kända problemområdena i Halland skulle jag säga är Falkagård i Falkenberg och Andersberg i Halmstad.”, konstaterar han.

Av Bengt Oberger – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45402217

SVT har exempelvis rapporterat om hur området Anderberg i Halmstad styrs av ett gäng kriminella, enligt polisens bedömningar.

Vi frågar slutligen Andreas om AfS Halland växer i antal medlemmar och i antalet aktiva medlemmar?

”Ja! Vi har haft ett ständigt tillflöde av medlemmar under året och flera som vill vara aktiva.”, berättar han för oss.

 

Expo:s koppling till den odemokratiska vänstern

AfA profilen Jonathan Pye

AfS medlemmen Christina har blivit förföljd i sitt hem av AfS aktivister vilket Fria Tider rapporterade om tidigare i veckan. Skulle det finns direkta kopplingar mellan AFA och Expo är det fullt tänkbart att Expos agerande i olika situationen bör utredas av polis och åklagare som stämpling och anstiftan till brott såsom trakasserier, skadegörelse och olaga hot.

Expo grundes 1995 av författaren Steig Larsson som själv varit aktiv i Kommunistiska arbetarförbundet, sedermera Socialistiska Partiet. Partiet hyllade kommunismen i Ryssland och revolutionären Trotskji. Sovjetunionen och de aktörer som där verkade mördade miljontals människor på grund av avvikande åsikter. En svensk statlig utredning ifrån 2002 klassar Socialistiska Partiet som ett hot mot det svenska samhället.