Prenumerera
Prenumerera
Wykman - partiledarstrid - Moderaterna -nyheter - politik - inrikes
© Riksdagen

Wykman flyttar fram sina positioner – kan bli partiledarstrid i Moderaterna vid valförlust

Enligt Expressen håller Moderaternas skattepolitiska talesperson, Niklas Wykan, på att flytta fram sina positioner. Wykmanfalangen stöds bland annat av Moderatkvinnornas riksordförande Josefin Malmqvist och Moderatprofilen Hanif Bali. Falangen har just, med framgång, påverkat ordförandevalet för Moderaternas Skåneförbund (distrikt) som är en av landets mäktigaste beträffande ombudsantal vid en partistämma, enligt Expressen och källor inom Moderaterna till Svenska Morgonbladet.

Wykman har varit förbundsordförande för MUF och har därvia en bas i partiet som går tillbaka nästan 20 år i tiden.

Ett partiledarskifte kan bli aktuellt om de inte ser ett regeringsskifte 2022.

Niklas Wyman blir då troligtvis en partiledarkandidat. Även Elisabeth Svantessonhar nämnts som en konservativ kandidat. Hon har emellertid aldrig varit aktiv i partiets ungdomsförbund och har inte samma självskrivna bas som Wykman.

Stockholmsfalangen har dock partiets rättspolitiske talesperson, Johan Forsell, som partiledarkandidat.

Till Svenska Morgonbladet har källor inom Moderaterna även nämnt Tobias Billström som en tänkbar efterträdare till Ulf Kristersson.