Prenumerera
Prenumerera
polis - åtalas - skickade inte patrull - vid pågående våldtäkt
CC BY-SA 4.0 WikiaWic

Polisoperatör åtalas för tjänstefel – skickade inte patrull vid larm om pågående våldtäkt mot minderårig

En polisanställd i Göteborg valde att vid flera tillfällen inte agera på larm om pågående brott. Ett tillfälle var den 13 juli förra året då en äldre kvinna på en jordbruksfastighet larmade om pågående inbrott, enligt GT.

På en ljudinspelning säger polisoperatören att kvinnan inte kommer få hjälp i och med att det inte är att betraktas som inbrott när personer ifråga inte är inne i bostadshuset men i kringbyggnaderna. Flera andra fastigheter utsatts för inbrott den natten, för att polisen underlät att agera på direkten, enligt GT.

I förhör påstår polisoperatören att han inte minns samtalet.

Vid ett annat tillfälle den sommaren larmade ett vittne om att en minderårig flicka höll på att bli överfallsvåldtagen vid en taxi. Inringarna angav plats och registreringsnummer på taxibilen men operatören skickade aldrig någon polispatrull.

Flickan som höll på att våldtas räddades av poliser som en annan operatör skickade till platsen efter att ett annat vittna larmat en liten stund senare.

Båda dessa larm borde ha klassats som första prioritet enligt operatörens chef och åklagaren väljer nu att åtala polisoperatören för tjänstefel.