Prenumerera
Prenumerera
LO - överväger - Swexit - minimilöner
Av Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20011331

LO-topp öppnar för Swexit efter EU-övertramp i minimilönsfrågan

LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, är tveksam till fortsatt svensk EU-medlemskap efter EU-beslut om minimilöner.

Johansson ser det som ett övertramp mot en gammal svensk tradition i och med att politiker, i detta fall EU-politiker, går vidare med att införa direktiv om minimilöner för samtliga EU-länder, enligt TN.

– Det är därför dags att vi inom den svenska arbetarrörelsen börjar överväga om det var ett bra beslut att gå med i EU. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vår svenska arbetsmarknadsmodell var garanterad men det håller nu uppenbarligen på att ryckas upp, säger Torbjörn Johansson till TN.

LO-toppen anser att EU-kommissionen bortser ifrån Sveriges traditioner och sociala strukturer, vilket resulterat i ett förhandlingsklimat mellan parter i vårt land. Traditionen härrör ifrån när det första stora ramavtalet slöts på mellan SAF och LO på Grand Hotell i Saltsjöbaden 1938.

– Den svenska regeringen har ett stort förtroendekapital i de här frågorna. Men trots det får vi inget gehör och den här frågan trycks ned som en skitfråga, fortsätter han enligt TN.

Det enda välorganiserade svenska parti som idag driver Swexit-frågan är Alternativ för Sverige.