Prenumerera
Prenumerera
Bildt - Israelisk polis - nazister
© SVT

Respekterade högerledaren Carl Bildt – Israelisk polis är som ”nazister” och har provocerat fram konflikter

Carl Bildt kommenterade konflikten mellan Israel och Palestina i SVT:s Morgon Studio. Han jämförde israelisk polis med nazister i programmet och lägger en stor del av skulden för konflikten på Israel och inte Palestiniernas kamprörelser.

– Det som utlöste det var det som hände med polisoperationen vid al-Aqsamoskén. Det är som att skicka in nazister i Vatikanen. Det är så starka känslor, säger Carl Bildt i Morgonstudion.

Han är kritisk till att polisen gick upp på tempelberget som han bedömer vara ett känsligt område för muslimer, vilket triggade ett nytt Gazakrig.

Carl Bildt är en av de mest respekterade moderatledarna genom tiden och har anor från en uradlig ätt men adlig status sedan innan Gustav Wasa. Han är idag, och har varit, styrelseproffs åt många av de stora svenska maktsfärerna, däribland Investor och Lundin. Bildt har troligtvis god förståelse för svenska högertraditioner och hur dessa förhåller sig till denna konflikt, som pågått sedan tidig efterkrigstid.