Prenumerera
Prenumerera
Wolodarski - Sveriges Radio - Säpo
Av Rikard Westman/Stora Journalistpriset - Denna fil har blivit extraherad från en annan fil: Peter Wolodarski 2015-10-26 001.jpg, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44643530

DN:s Wolodarski: SR har haft Säpo-samarbeten sedan efterkrigstiden – ”obesvarade frågor” än idag

I ett SR-inslag i helgen intervjuades Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och han menar att SR haft regelrätta samarbete med säkerhetspolisen under efterkrigstiden.

”Under efterkrigstiden fanns medarbetare på Sveriges Radio som rapporterade till Säpo om sina kollegor.” skrev han häromdagen i en DN-ledare med titeln, De djupa hemligheterna på Sveriges Radio. Wolodarski ställer sig frågande kring hur Säpo är inblanda i situationen kring islamistskandalen som nu uppdagas på Sveriges Radio och säger att det finns ”obesvarade frågor” kring Säpo:s relation till SR än idag.

– Det här är ju en härva som har nystats upp. Det är många obesvarade frågor. Säpo spelar ju en roll i den här historien och då är det viktigt att förstå hur Sveriges Radio fick veta det här och där finns det frågor för SR att besvara som inte har besvarats, säger Peter Wolodarski i P1-morgon.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att Wolodarskis kritik är ogrundad men erkänner att hela den svenska median har kontakt med Säpo för att upptäcka ”påverkanskampanjer” och ”desinformation”.

– I dag är det så att vi har inga kontakter till Säpo på det sättet som Peter Wolodarski försöker insinuera. Vi har samma kontakter med Säpo som många andra medieföretag, säkert också Dagens Nyheter, har. Det vill säga att Säpo har en roll i Sverige i dag att flagga för om det pågår till exempel påverkanskampanjer eller desinformation som det kan vara bra för mediaföretagen att känna till, säger Cilla Benkö i Sveriges Radio.