Prenumerera
Prenumerera
Av Paracel63 - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17267274

Svenska akademin tar fram ny ordbok utifrån nya språkbruket i Sverige

Flockimmunitet, plastbanta och adda kommer att läggas in i den nya upplagan av svenska akademins ordbok. Ett nytt forskarlag ser nu över den svenska språkanvändningen och avser att anpassa ordboken därav.

 

Sist en revidering av ordboken genomfördes var för 12 år sedan. Akademin har nu ett starkt forskarlag vid Göteborgs universitet som utvecklar samt moderniseras samlingen på nu ca 65 000 ord. Ambitionen är att den nya ordboksupplagan ska spegla det nuvarande svenska språkbruket.

– Väldigt mycket var bra i den tidigare upplagan av ”Svensk ordbok” men en hel del måste moderniseras. Ordbokens innehåll är resultatet av flera decenniers arbete men språket förändras hela tiden, säger Emma Sköldberg, professor i svenska på Göteborgs universitet och huvudredaktör för ordboken till Aftonbladet.