Prenumerera
Prenumerera
attacker - mot - polis - brott
Av Hangsna - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47897680

Attacker mot statens våldsmonopol i Eskilstuna i natt – bränder och bomber mot polisen

Omfattande attacker mot samhällets stabilitet och polisens våldsmonopol har rapporterats om ifrån Eskilstuna under natten till idag. Det börjad med ett falsklarm om en beväpnad man i Torshälla som inkom 21.57, enligt polisens hemsida.

En kort stund senare ska det ha börjat brinna. Närheten i tid och att ingen pistolman hittades tyder på att larmet var en avledningsmanöver inför den anlagda branden, bedömer polisen. Inom en halvtimme upptäcktes 9 olika brandhärdar i staden och omnejd, enligt Aftonbladet. Vid fler av bränderna hade bilar eldats upp, vilket påminner om tidigare invandrarkravaller.

Bränder anlades på flera ställen i Eskilstuna och den utryckande polisen attackerades, bland annat ed Molotov-cocktails.

3 män i 20 årsåldern greps under natten för sin inblandning. De identifierades med hjälp av polishelikopter. De är skäligen misstänkta för grov skadegörelse och blev förhörda under natten. Risken är emellertid att de enbart är del av en större organisering.

Det är inte otänkbart att brottsrubriceringen mot männen kan utökas till mordbrand oh sabotage mot blåljuspersonal.

Totalt hade et brunnit på ett 20-tal olika platser i och runtom Eskilstuna.

Brandbomber kastades mot två av polisens enheter, däribland en hundenhet. Poliser på polisstationen i Eskilstuna fick dessutom ta sig ut för att släcka en anlagd brand i närheten av stationen, enligt Eskilstuna Kuriren. – Vi hade personal inne på stationen som var ute och släckte, säger Laila Eriksson, ledningsbefäl hos polisen till Aftonbladet.

En polisbil fick även antändlig vätska hälld runtom sig.